KAPAK: Olumlu Özelliklerimiz


Belirtilerle baş etmekte zorlandığımız yetmiyormuş gibi, bir de üstüne her gün damgalama, yargılama, dışlama ve hakaret bombardımanı ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Ülkemizde Borderline hakkında yazılan çoğu yazı, makale ve görüş olumsuz –bugüne kadar Borderline ile mücadele eden kişilere tehlikeli, sadakatsiz, sorumsuz, umutsuz, uyumsuz, yalancı gibi sıfatlar uygun görüldü...olsun. Olumlu özelliklerimizi listelediğimiz bu yazı da, onlara kapak olsun.


1.     Dirençli. Eğer Borderline sahip olmayan biri, bizim gibi her gün duygularını böylesine yoğun yaşıyor, alkol-uyuşturucu bağımlılığı, yeme bozuklukları, kendine zarar verme ve/veya intihar davranışları gibi sorunlarla debeleniyor olsaydı -bir gün bile, o zaman hepimizin ayrı ayrı bir savaşçı olduğunu anlamış olurdu. Borderline ile yaşamak tam zamanlı bir iş. Borderline belirtileri ile mücadele ederken, aynı zamanda birçok başarıya imza attığımız için verdiğimiz mücadele -bir nevi mucizevidir ve herkesin harcı değildir.

2.     Zeki. İnternetteki testlerle değil, profesyonellerce test edildi, gözlemlendi, ve onaylandı: IQ’muz 130 üstü. Belki bir Aynştayn değiliz ama 130 üstü IQ’e sahip dünya nüfusunun %2’sinin içindeyiz. Borderline uzmanları danışanlarını hep ''çok zeki'' olarak tanımlarlar. Çevremizdekiler de öyle demezler mi zaten? Yeni bir dil ya da yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmede üstümüze yoktur, mesela. Matematikte iyiyizdir. Ayrıca çok da meraklıyızdır...aklımıza takılan sorulara cevap bulmak için çok okuruz, araştırırız, bu yüzden bilmediğimiz yoktur.

3.     Yaratıcı. Duygu yoğunluğunun serbest bırakılmaya ihtiyacı var. Duygularımızı kontrol edebilmeyi öğrendiğimizde, bu yoğunluğu yaratıcılık gerektiren uğraşlara daha iyi yönlendirebiliyoruz. Müzik, resim, dans, edebiyat, oyunculuk...özgürlük de getirdiğinden, en iyi olduğumuz alanlar. Tetiklendiğimizde belirtiler şiddetlenirse de ''sanatçı kaprisi'' olarak algılandığından, sıkıntı yoktur.



4.     Sezgileri kuvvetli. Bu konuda adeta dünya birincisiyiz. Çocukluğumuzu acılarla dolu, hassas ve belirsiz bir ortamda geçirdiğimiz için, insanların hangi duyguyu yaşadıklarını yüz ifadeleri ve davranışlarından çaba göstermeksizin ve çok çabuk anlayabiliyoruz –araştırmalarda bile kanıtlanmış. Sezgilerimizin bizi yorduğu zamanlar yok değil ama onlar bize bir hediye de. Mesela, çevremizden biri stresle boğuşurken onların üzerine daha da gitmeyiz çünkü bunun ne demek olduğunu çok iyi bilmekle birlikte aynı zamanda insana değer vermeyi de biliriz.

5.     Açık görüşlü. Kim olduğumuzu bulmaya çalışırken okumadığımız ve denemediğimiz kalmadığından, farklı ve yeni olan her şeye açığız ve ucundan bile olsa deneriz de. Kimseyi de inançlarından veya cinsel seçiminden dolayı kayırmayız -eşit görür ve severiz.

6.     Eğlenceli. Kıvrak zekamız ürünü esprilerimiz, kişi, durum ve olaylara ironik yaklaşımlarımız ve de bağımlı olmakla birlikte aynı zamanda asi ve bağımsız olan ruhumuzun çoşkunluğundan... komik ve eğlenceliyizdir de. İyi günümüzdeysek hele, değmeyin -bulaşıcı- keyfimize, çınlayan kahkahalarımıza.



7.     Alımlı. Özellikle kadın olanlarımızda ayrı bir doğal, çekici, alımlı taraf vardır. Fiziksel güzellik ile Borderline arasında hiçbir bağlantı olmasa da, bakışlar ve tavırlar oldukça feminen bulunduğundan -ve tercihimiz ne olursa olsun- ayrı ayrı heteroseksüel, biseksüel, homoseksüel kadın ve erkekler tarafından beğeniliriz.

8.     Koruyucu. Her zaman ilgiyle dinleyen güvenilir bir dost. Erkek olanlarımızda daha çok görülse de ortak özelliğimizdir ama yine de erkek olanlarımız sevdikleri kişileri hep korumak isterler. 





9.  Yardımsever. Kendimizi bildik bileli acı çekip sorunlarla boğuşmaktan, insanların zor anlarında da yanlarında olmak isteriz ve oluruz. Hayatlarını daha da kolaylaştırmak isteriz. Bir kişiye, bir canlıya yardımcı olmayı gönülden isteriz.

10. Heyecan verici. İçinde risk barından her şey ilgi alanımızdadır ve bu işlere bulaştığımızda yanımızdakiler de –doğal olarak, heyecanlanırlar. Böylesi görülmemiştir, adrenalinin insan da vücut bulmuş haliyiz.

11. Tutkulu ve sadık. Ne zaman sevsek, çok derin seviyoruz. Evet, kaybetme korkumuz da var ama bu korku daha çok sevgimizin acemi tezahüratı. Sevdiğimiz şey işimiz ya da bir uğraşımız ise, ona da tutku ve sadakatle gönülden bağlanırız.

12. Disiplinli. Obsesif yatkınlıklarımız da yok değildir. Düzeni severiz. Oldukça öz-disiplinli olduğumuz araştırmalarda da bulunmuş. Çoğumuz iş hayatımızda oldukça başarılıyız.

13. Cesur. Dürtüselliğimizin de araştırmalarda ayrıca olumlu bir özelliğimiz olduğu bulunmuş. Oldukça cesuruz -aklımızdan geçeni söylebilmekte de.

14. Azimli. Üstelik bize aslında hiç inanmayanlara inat. Anlamadık mı sanıyordunuz? (Bkz. 2-4.)

15. İyi niyetli. Üzüntümüz, acımız ve öfkemiz bazen mutluluğumuz, sevgimiz ve şefkatimizle karışsa da... iyi niyetliyiz. Hiçbir canlıya zarar vermek istemeyiz. Biz iyileştirici olanlarız, sevgi ve aşk insanıyız.



İyi günlerimizde, yaşam dolu, zeki ve eğlenceliyiz. Ve ne kadar çok kendimizi geliştirirsek, o kadar çok bu özellikler kişiliğimizde baskın hale gelir.



Onlar'a bir not: Etiketlemeyi bırak ve bize bir şans ver. Unutma, hiçbir şey tek taraflı değildir ve biz bir teşhisten çok daha fazlasıyız.

Blog yazılarını yayınlandıklarında okumak için abone olabilir, sevdiklerinle paylaşabilirsin. 💓


2 yorum: